Fabricarea de mâncăruri preparate, ambalarea lor în caserole și distribuția ulterioară pentru consum în afara unității proprii reprezintă o idee de afaceri cu potențial de succes ridicat. Programul tot mai încărcat al oamenilor îi împiedică pe aceștia să își pregătească mâncarea în casă, astfel că ei preferă, cel puțin în perioada zilelor lucrătoare, să achiziționeze mâncăruri preparate. Această investiție se poate realiza, de asemenea, și prin accesarea unor fonduri europene sau naționale nerambursabile.
Înființarea unei unități de producție de mâncăruri preparate este un proces anevoios, având în vedere investiția necesară, dar și avizele și autorizațiile necesare demarării unei afaceri în domeniul alimentației publice.
Iată care sunt pașii necesari obținerii de fonduri europene sau naționale pentru a înființa o unitate de fabricare mâncăruri preparate:
INVESTIȚIA NECESARĂ PENTRU FABRICAREA DE MÂNCĂRURI PREPARATE
Înființarea unei unități de alimentație publică în care se vor produce mâncăruri preparate presupune asigurarea unui spațiu de producție. Acesta trebuie să corespundă tuturor cerințelor legale de autorizare, dar și celor impuse de fluxul tehnologic achiziționat:
• suprafață minimă necesară;
• racordat la utilități;
• să fie prevăzut cu grupuri sanitare;
• să fie prevăzut cu vestiare;
• să fie prevăzut cu spații bine delimitate pentru depozitarea materiilor prime, desfășurarea activității și păstrarea produselor finite înainte de livrare;
• să asigure circuite curat-murdar în incintă fără intersecția acestora.
Spațiul poate fi achiziționat, construit sau închiriat.
Ulterior, unitatea în care se vor produce mâncăruri preparate va trebui să fie dotată cu utilaje și echipamente specifice, conform detalierii de mai jos. Iată care sunt dotările minime:
Utilaje mecanice
• robotul de bucătărie (robot universal). Cu ajutorul acestuia se pot toca diverse produse, așa cum ar fi, în special, carnea și legumele. Suplimentar, robotul universal permite desfășurarea umătoarelor operațiuni:
• taie legume în diverse forme și dimensiuni;
• bate albușul și frișca;
• amestecă toate ingredientele pentru blatul de tort;
• macină zaharul tos;
• macină condimentele.
Utilaje termice:
• sobă de gătit electrică sau pe gaz;
• cuptoarele electrice, cu gaz sau microunde;
• grătare;
• rotisoare;
• friteuză cu baie de ulei;
• prăjitorul de pâine;
• filtre de cafea.
Utilaje frigorifice:
• congelatoare;
• figidere;
• camere frigorifice;
• mașină pentru preparat gheață.
Alte echipamente:
• cântarul pentru porționarea produselor mici;
• cântar pentru recepționarea produselor mari;
• hote;
• ustensile de bucătărie (vase, tacâmuri, etc);
• rastele metalice pentru depozitarea veselei;
• rafturile pentru depozitarea ustensilelor de lucru;
• mese cu blaturi de marmură sau inox;
• mese pentru tranșare;
• butuc pentru tăierea oaselor;
• chiuvete pentru spălarea veselei și a ustensilelor de lucru.
Suplimentar, unitatea de producere mâncăruri preparate trebuie să fie dotată cu o autoutilitară pentru a asigura aprovizionarea cu materii prime. În cazul în care autoutilitara va fi utilizată pentru livrarea de mâncăruri preparate, aceasta trebuie să fie prevăzută cu instalație de control a temperaturii, astfel că nu poate fi utilizată același mijloc de transport.
ÎNREGISTRAREA SOCIETĂȚII ȘI ALEGEREA CODULUI CAEN ADECVAT
Primul pas, după ce investiția necesară a fost stabilită, este reprezentat de înființarea unei societăți comerciale la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Pașii și documentele necesare înființării unei societăți cu răspundere limitată (SRL) sunt publicate pe site-ul ONRC.
În momentul depunerii actului constitutiv al noii societăți, acest document trebuie să conțină codul CAEN adecvat fabricării de mâncăruri preparate, respectiv:
1085 – Fabricarea de mâncăruri preparate
Această clasă include fabricarea de mâncăruri gata pregătite (adică preparate, condimentate și gătite). Aceste mâncăruri sunt de obicei ambalate și etichetate pentru a fi revândute. Această clasă nu include mâncărurile preparate pentru consumul imediat, ca atare, în restaurante.
Pentru a fi considerat un fel de mâncare, preparatul trebuie să conțină minimum două ingrediente distincte (fără condimente).
Înregistrarea în actul constitutiv a acestui cod CAEN permite societății
• fabricarea mâncărurilor din carne, inclusiv carne de pasăre;
• fabricarea mâncărurilor din pește, inclusiv pește cu cartofi prăjiți;*
• fabricarea mâncărurilor preparate din legume;
• fabricarea de pizza congelată sau altfel conservată;
• fabricarea de specialități locale și naționale.
ÎNTOCMIREA PROIECTULUI ȘI SOLICITAREA DE FONDURI NERAMBURSABILE
Activitatea de fabricare de mâncăruri preparate poate demara prin trei modalități de finanțare:
• prin intermediul resurselor financiare proprii;
• prin intermediul unor credite bancare;
• prin intermediul unor fonduri europene sau naționale nerambursabile.
În cele mai multe cazuri, cei care accesează fonduri nerambursabile trebuie să își finanțeze alte cheltuieli (așa numitele cheltuieli neeligibile) din alte tipuri de fonduri, prin urmare sunt rare cazurile în care implementarea unui proiect se poate realiza exclusiv prin intermediul unei finanțări nerambursabile.
Procedura de obținere a unor fonduri europene sau naționale presupune pregătirea următoarelor documente de către solicitant și consultantul său:
• planul de afaceri;
• cererea de finanțare;
• documente justificative.
Planul de afaceri reprezintă cel mai important document ce se depune în scopul obținerii de fonduri nerambursabile, fiind întocmit, în cele mai multe cazuri, de către firma de consultanță. Cu toate acestea, și beneficiarul poate pregăti acest document, dacă are cunoștințele necesare.
După ce întreaga documentație este întocmită, ea se depune în format electronic în perioada în care sesiunea de depunere a proiectelor este activă. Doar proiectele selectate în urma punctajului obținut vor semna efectiv contractele de finanțare, putând demara ulterior implementarea proiectului.
Iată ce cheltuieli pot fi decontate prin depunerea unui proiect:
• achiziția de utilaje și echipamente necesare producției de mâncăruri preparate;
• achiziția de mobilier;
• achiziția unei autoutilitare prevăzută cu instalație frigorifică;
• decontarea chiriei pentru spațiul de lucru pentru o perioadă de până la 12 luni de la momentul semnării contractului de finanțare;
• decontarea salariilor și a contribuțiilor sociale pentru noile locuri de muncă ce vor fi create;
• decontarea utilităților consumate în perioada de implementare a proiectului.