O covrigărie amplasată într-o zonă cu trafic pietonal intens, în apropierea unei școli, centru comercial, spațiu de birouri sau zonă de promenadă poate reprezenta o afacere de succes ce își amortizează investiția într-un timp scurt, în ciuda faptului că va comercializa, în esență, produse ieftine. În acest caz, cifra de afaceri și profitul vor fi generate de vânzarea unui număr mare de produse, în ciuda adaosului comercial mic. Obținerea de fonduri europene sau naționale pentru a înființa o covrigărie este posibilă prin intermediul mai multor programe de finanțare, Star-Tech Innovation Romania fiind cel mai reprezentativ dintre acestea.
Această afacere se adresează unui număr mare de potențial clienți, oferind o alternativă ieftină și rapidă pentru servirea unei mese, în special a micului dejun. De aceea, amplasarea covrigăriei într-o zonă cu trafic pietonal intens reprezintă principalul factor care condiționează succesul afacerii.
Investiția inițială, deși mai redusă decât în cazul altor afaceri de alimentație publică, poate fi mult redusă în cazul în care antreprenorul accesează programe de finanțare nerambursabilă cu fonduri europene sau naționale. Cel mai important program de finanțare pentru a înființa o covrigărie este Star-Tech Innovation Romania, prin intermediul căruia antreprenorii își pot recupera 100% din investiția realizată, în limita a 200.000 de lei.
Iată ce presupune înființarea unei covrigării și accesarea de fonduri nerambursabile pentru dotarea afacerii:
INVESTIȚIA NECESARĂ PENTRU A ÎNFIINȚA O COVRIGĂRIE
Pentru a înființa o covrigărie, antreprenorul va trebui să planifice achiziția utilajelor și echipamentelor necesare în funcție de mai multe criterii:
• amplasamentul covrigăriei, chiriile practicate în zonă;
• vadul comercial și stabilirea capacității de producție;
• gama sortimentală oferită;
• numărul de personal ce va deservi covrigăria;
• resursele financiare disponibile și sursele financiare -suplimentare pe care le poate atrage prin intermediul unor fonduri europene sau naționale nerambursabile.
Echipamentele necesare ce vor fi achiziționate trebuie să fie corelate cu sortimentele de produse pe care societatea le va produce:
• covrigi cu mac;
• covrigi cu semințe;
• covrigi cu sare;
• covrigi cu susan;
• covrigi cu umplutură specială (ciocolată, vișine, mere, etc);
• specialități (cu brânză, cremvurșt, etc).
Prin urmare, lista de echipamente trebuie să conțină cel puțin următoarele:
• malaxoare de diverse productivități, în funcție de capacitatea de producție estimată;
• presă pentru aluat;
• fierbătoare / opăritoare pentru covrigi;
• cuptoare pentru covrigi;
• mașină de format fitile, ce înglobează trei operațiuni importante: cântărirea, divizarea și formarea fitilului.
Investiția necesară pentru dotarea unei covrigării nu se va opri la echipamentele descrise mai sus. În plus, antreprenorul va trebui să achiziționeze o serie de alte dotări necesare:
• mobilier specific;
• case de marcat fiscale;
• echipamente IT și aplicații software (programe de gestiune, contabilitate, etc);
• sisteme de ventilare a aerului.
În plus, în funcție de linia de finanțare aleasă pentru înființarea unei covrigării, antreprenorul poate alege includerea în bugetul proiectului și decontarea lor ulterioară a unor cheltuieli diverse:
• salariile angajaților noi pentru primul an de activitate;
• chiria spațiului utilizat pentru producție;
• utilitățile consumate, în special cele referitoare la energia electrică și/sau gaz.
ÎNFIINȚAREA SOCIETĂȚII ȘI ALEGEREA CODULUI CAEN
Indiferent de programul de finanțare ales, solicitarea unor fonduri europene sau naționale pentru a înființa o covrigărie nu poate fi făcută ca simplă persoană fizică. Prin urmare, este necesară înregistrarea în prealabil a unei societăți comerciale la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Dintre formele juridice disponibile, se recomandă înființarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL), ca urmare a costurilor mici de înființare, a facilităților fiscale oferite, dar și ca urmare a posibilităților de dezvoltare viitoare pe care le oferă.
Pe site-ul ONRC sunt indicate documentele și etapele necesare pentru înființarea unui SRL, însă un alt aspect este cel puțin la fel de important, respectiv alegerea codului CAEN adecvat pentru a înființa o covrigărie.
La momentul înființării societății, actul constitutiv trebuie să conțină codul CAEN adecvat acestei activități, respectiv
1071 – Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie.
Având în vedere faptul că activitatea de producție nu începe în momentul înregistrării societății la ONRC, ci este dependentă de finanțarea și ulterior implementarea proiectului, codul CAEN descris mai sus trebuie să fie, pentru moment, doar înregistrat, urmând ca autorizarea să se facă după achiziționarea și punerea în funcțiune a echipamentelor.
AUTORIZAREA UNEI COVRIGĂRII
După momentul autorizării codului CAEN la ONRC, societatea va trebui să se preocupe de respectarea condițiilor de autorizare cerute de diverse autorități. Prin urmare, echipamentele achiziționate trebuie puse în funcțiune conform schemei fluxului tehnologic furnizat de către un inginer tehnolog sau chiar de către furnizorul echipamentelor.
Fluxul tehnologic astfel creat trebuie să asigure interdependența între activitățile care privesc:
• primirea materiei prime;
• procesarea, respectiv producerea covrigilor;
• servirea clienților;
• sosirea personalului la serviciu;
• activitățile de vestiar;
• activitățile de curățenie a spațiului comercial și debarasarea de gunoiul menajer;
• activitățile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare;
• activitățile de întreținere a utilajelor achiziționate.
Unitățile de alimentație publică au fost întotdeauna subiectul unei supravegheri stricte din partea autorităților sanitar-veterinare și ale sănătății publice.
O covrigărie va necesita următoarele autorizații de funcționare:
• autorizație emisă de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA);
• autorizație pentru prevenirea și stingerea incendiilor (PSI);
• autorizație de funcționare emisă de primăria locală.
De asemenea, pentru a înființa o covrigărie, precum oricare altă activitate de producție alimentară, sunt obligatorii aspectele care țin de siguranța alimentelor sau HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points sau analiza riscului și punctele critice de control). Acest sistem, obligatoriu încă din ianuarie 20107, data intrării țării noastre în Uniunea Europeană, analizează modul de desfășurare a producției de alimente, distribuția, aprecierea punctelor de risc și elaborează căile de prevenire a pericolelor și posibilitatea reducerii riscurilor.
Totodată, angajații dintr-o covrigărie trebuie să urmeze, în mod obligatoriu, cursuri de noțiuni fundamentale de igienă, în lipsa cărora societatea va risca amenzi de mii de lei.
CUM POȚI OBȚINE FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE PENTRU O COVRIGĂRIE
După înființarea societății, antreprenorul va trebui să pregătească proiectul în vederea obținerii de fonduri nerambursabile. Cu toate că nu este obligatorie, alegerea unei firme de consultanță va asigura șanse sporite pentru selectarea proiectului și încheierea contractului de finanțare.
Proiectul necesar obținerii unei finanțări nerambursabile pentru a înființa o covrigărie va presupune întocmirea și obținerea următoarelor documente:
• planul de afaceri;
• cererea de finanțare;
• documente justificative.
Planul de afaceri, cel mai important document pe care antreprenorul va trebui să îl întocmească, va prezenta în detaliu informații privind:
• produsele pe care societatea le va comercializa, precum și veniturile estimate;
• costurile generate de această afacere, cele mai importante fiind cele legate de resursele umane, materiile prime, utilități și chirie;
• prezentarea pieței de desfacere și a strategiei de vânzare;
• prezentarea investiției necesare;
• analiza economică și viabilitatea proiectului de investiții.
Cel mai important program de finanțare destinat sprijinirii investițiilor în industria alimentară, inclusiv pentru a înființa o covrigărie, este Star-Tech Innovation Romania. Prin intermediul acestui program, antreprenorii pot obține fonduri nerambursabile pentru acoperirea următoarelor cheltuieli:
• achiziția de utilaje și echipamente tehnologice;
• plata salariilor și a contribuțiilor sociale pentru primul an de activitate;
• decontarea chiriei pentru cel mult 12 luni;
• realizarea unui site de prezentare;
• achiziția de echipamente IT și soluții software necesare.
După pregătire, proiectul se va depune în format electronic spre finanțare, prin intermediul unor platforme disponibile pe site-urile utilizate de autoritățile de management finanțatoare.
În urma evaluării vor fi selectate proiectele cu punctaj cât mai mare, în ordinea inversă a acestora, până la epuizarea bugetului disponibil.