IMPORTANȚA ECHIPAMENTULUI INDIVIDUAL DE PROTECȚIE
Inconstienta şi nerespectarea regulilor şi dispoziţiilor primite cu ocazia instruirilor de securitate şi sănătate în muncă ne costa de cele mai multe sanatatea sau, si mai grav, viata. Asa aflam de exemplu ca purtatul unui simplu echipament de protectie ne poate salva viata. O maneca a puloverului prinsa in utilajul de aschiere si drama s-a produs şi asta pentru că strungarul nu a îmbrăcat salopeta cu elastic la mâneci acordată de angajator şi pentru că cel ce avea obligaţia să verifice aceasta la începerea programului-conducătorul locului de muncă-nu a făcut acest lucru. Sa ne amintim asadar ca uneori diferenta o face un simplu echipament de protective.
Echipamentul individual de protecție (EIP) face parte din rutina zilnică a tuturor celor care lucreaza în industrie, fie ea grea sau farmaceutică, în construcții, la service-urile auto, ș.a.m.d.. De fapt, trebuie purtat până și de către vizitatorii șantierelor sau liniilor de producție. Cu toate acestea, România are unul din cele mai ridicate niveluri ale numărului de accidente la locul de muncă din Europa. Cauza, pe lângă instruire, este nefolosirea sau alegerea și utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor de protecție individuală.
Echipamentul individual de protectie reprezinta orice dispozitiv sau mijloc destinat purtarii de catre fiecare participant la procesul de munca pentru a-l proteja împotriva unuia sau mai multor factori de risc de accidentare sau îmbolnavire profesionala.
Angajatorii sunt obligati sa acorde gratuit lucratorilor echipament individual de protectie, atunci cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloace tehnice de protectie colectiva sau prin masurile, metodele sau procedurile de organizare a muncii (conform prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/ 14.07.2006, art. 13 lit. r) si lit. s).
Dotarea lucratorilor cu echipament individual de protectie se face in scopul protejarii lucratorului impotriva unuia sau a mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale.
Echipamentul Individual de Protecţie (EIP) include orice tip de echipament ce se intenţionează a fi utilizat de lucrători cu scopul protejării acestora împotriva unui pericol asupra securităţii şi sănătăţii în muncă.